Doerak

Doerak

dinsdag 3 april 2012

De wolf en de hond

Mijn nieuwsgierigheid naar het gedrag van wolfhonden is nog steeds niet minder geworden. Ik observeer Doerak intensief (oeps, daar zit het woord "intens" in), deel ervaringen uit met anderen en zoek naar informatie op internet. Op een van die zoektochten stuitte ik op een fabel van Aesopus, een dichter uit de Griekse oudheid. In de moraal van zijn verhaal -vrijheid is beter dan comfort in gevangenschap- herken ik de eigenzinnigheid van Doerak. Hij is gek op zijn roedel, vertrouwt ons volledig en respecteert ons leiderschap, maar ........ hij wil wel zelf de regie houden. Zijn eigen instinct gaat boven alles, er kan eenvoudigweg geen sprake zijn van slaafse volgzaamheid. Grappig genoeg levert dit besef me een bepaalde mate van rust op. En respect, want dat instinctieve gedrag levert meer vrijheid en harmonie op dan onze ratio.

De fabel van de wolf en de hond

Op een nacht, 't was heldere maan, kwam een eenzame wolf, vanuit de schaduw te voorschijn. Hij was mager en hij stierf bijna van de honger. Terwijl hij rondliep kwam hij opeens een erg dikke, goed gevoede hond tegen. De twee groetten elkaar en de wolf merkte op, terwijl hij de hond van onder tot boven bekeek: "Mijnheer, wat ziet u er buitengewoon goed uit. Ik geloof niet ooit een gezonder en gelukkiger dier te hebben gezien. Vertelt u mij eens, hoe het komt, dat u beter schijnt te leven dan ik? Zonder valse bescheidenheid kan ik gerust zeggen, dat ik op de jacht mijn leven honderd keer vaker op het spel zet dan u. En toch bent u goed gevoed, terwijl ik bijna sterf van de honger." De hond gromde: "U kunt een even goed leven hebben als ik, als u doet, wat ik doe," zei hij kortaf. De wolf spitste zijn oren. "En wat is dat dan?" vroeg hij.

De hond lachte geheimzinnig, zoals ieder doet, die een geheim kent. "Het is heel eenvoudig, ik bewaak het huis gedurende de nacht en houd zo de dieven buiten de deur."

"Dat zou ik graag doen, want ik heb het nu ellendig," zei de wolf. "Mijn leven in het bos, waar ik last heb van regen, vorst en sneeuw, verruilen voor een warm dak boven mijn hoofd en lekker eten, zou me wel passen." De hond draaide zich om, gaf de wolf een teken hem te volgen en begon de weg af te lopen.

Terwijl ze naast elkaar voortsukkelden, zag de wolf toevallig een rare streep om de nek van de hond. Hij kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroeg hem hoe hij daar aan kwam. De hond deed of hij de vraag niet hoorde. Maar de wolf drong op een antwoord aan. "U moet dan weten," zei de hond tenslotte, "dat ik overdag vastgebonden ben, anders verlies ik mijn geduld en bijt ik een onschuldige vreemdeling. Ik mag alleen 's nachts vrij rondlopen." - Hij hield op en vervolgde toen op een toon, die scheen te betekenen, dat het zo nu eenmaal hoorde: "Als ik overdag toch nergens heenga, kan ik alleen maar slapen. 's Nachts, als ik vrij rondloop, ben ik des te waakzamer. Mijn baas en de hele familie zijn erg trots op me en ze geven me borden met botjes en restjes van de tafel. Mijn beloning is prima, dat zeg ik u."

De wolf bleef ineens staan. "Wat mankeert u?" vroeg de hond ongeduldig. "Kom op, treuzel niet zo." - "Nee," antwoordde de wolf, "neem me niet kwalijk, maar ik ga niet verder mee. Mijn vrijheid is me te lief en ik wil geen koning zijn op de voorwaarden, die u beschrijft." Terwijl hij dit zei, draaide de wolf zich om en rende terug naar het bos.

* * * EINDE * * *

1 opmerking:

  1. Doet me denken aan Kavik (die hier tijdje logeert)Die houd niet van autorijden.Als hij aangelijnd meegenomen wordt naar auto,gaat hij in de rem als een ezel.Loopt hij los,dan gaat hij na wat zachte aandrang met je stem zelf de auto in.Hij voelt zich dan duidelijk sterker.En dat is vaak bij een SWH.Ze zijn los moediger als aan de lijn.Die zelfstandigeid geeft ze kracht.

    BeantwoordenVerwijderen