Doerak

Doerak

vrijdag 13 april 2012

Wat heb jij daar?

Op een vraag als deze verwacht ik natuurlijk geen antwoord. In plaats daarvan bereid ik me voor op het plaatje dat ik zal zien. Meestal een Saarloos die langzaam naar mij toe komt, staart recht naar achteren, schouders ietwat doorgezakt en een hele lange nek. Verticaal gestrekt. De kop die daar aan vast zit is zo verschrikkelijk stout. Uit zijn ogen druipt de humor vermengd met een tikje schuldgevoel. Hij kent het zinnetje al en is blij met de aandacht die het oplevert. Mijn quasi boze ogen vergroten zijn pret. In veel gevallen tref ik om hem heen stukken krant. Of een aan gort getrokken kleed (alhoewel, dat gebeurt inmiddels veel minder. Momenteel zijn de planten favoriet). Maar ditmaal werkte zijn humor wel heel aanstekelijk en kon ik niet boos kijken. Zelfs niet quasi. Doerak had een bokkenpootje gevonden. Je kent het wel, zo'n stokje voor je nagelriemen. Zo'n stokje is langer dan zijn bek breed is, maar zat er wel overdwars in. Zijn wangen puilden aan weerskanten uit, het vel in dunne punten uitgerekt. Alsof iemand aan beide zijden een draad had vastgemaakt en daaraan trok. Als een breedbekkikkertje! Door mijn reactie, verdween zijn blijheid. Zijn uitdrukking werd die van een kind, wiens grote grap was verklapt voordat hij het zelf kon zeggen. En net als die kinderen probeerde hij dan ook om snel tot de orde van de dag over te gaan. Als hij kon fluiten, dan zou dit zo'n momentje zijn geweest.
Geen fototoestel in de buurt natuurlijk. Jammer. Maar vandaag in het bos wel en even dacht ik weer die stoute blik te zien. Ditmaal gericht op Sproetje; pak ik haar wel of pak ik haar niet?

2 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Ik lees al een poosje jouw blog. Wij hebben zelf ook een saartje van Bastaja uit Wijchen. Die van ons komt uit het Z nest. We noemen haar voor het gemak Sara, haar kennelnaam is te lang en niet erg leuk. Ik geniet van jouw verhalen over Doerak. Een feest der herkenning.
  Groetjes,
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welkom Gerrie! Fijn dat je het leuk vindt, ik hoop dat je ons blijft volgen. En...... veel plezier met Sara!

  BeantwoordenVerwijderen