Doerak

Doerak

zondag 23 september 2012

Herfstgevoelens

Lang voor onze jaartelling, waarschijnlijk al zo lang dat niemand precies weet wanneer het nou is begonnen, leefden honden en mensen al samen. Ze haalden voordeel uit elkaars aanwezigheid; de mensen raakten hun afval kwijt en de honden hoefden voor voedsel niet altijd op jacht. Vanuit dat voordeel ontstond wederzijds respect, ongetwijfeld afgewisseld met hiĆ«rarchie issues. Honden werden afgericht en vanuit een omgang gebaseerd op tolerantie ontstond een kameraadschappelijkheid. Gedomesticeerde honden, rassen met rastypische eigenschappen. Werkhonden, hulphonden of "gewoon" gezelschapshonden. Rasverenigingen en overkoepelende organisaties in alle landen. De commercie speelde erop in met, ik geef toe, soms vergaande gevolgen als jasjes/mutsjes/schoentjes. Voeding per ras verschillend, per leeftijdscategorie een eigen samenstelling. We vinden het allemaal heel gewoon. Zijn er gewend aan geraakt en willen het beste voor onze gezinsleden. Dus ook voor onze hond. Want de hond hoort er gewoon bij.
Ik viel dan ook de afgelopen week van mijn stoel toen ik las dat men in Wageningen heeft bedacht dat een hond eigenlijk geen goed huisdier is. Nee, daarvoor in plaats moeten we een fret, muis of eekhoorn nemen. Of nog beter: een serval of zwijnshert. Ik word hier zo moe van. En verontwaardigd. Waarom geven we in Nederland geld uit aan dit soort onderzoeken? Het MKB heeft het moeilijk, consumenten verliezen aan koopkracht, schrijnende situaties in het bedrijfsleven met alle gevolgen van dien voor de werknemers. En iemand roept dat we toch eens moeten onderzoeken welk dier geschikt is als huisdier. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat de onderzoeker de hond onder de loep nemen. Tja, misschien gaat er wel een hondenbezitter over stag. Wie weet, meneer de onderzoeker. Ik niet, dat kan ik je wel zeggen. Ik heb al een Fred, en die bevalt goed. Muizen ook, daar ben ik niet zo blij mee. Mijn tuin zit vol met eekhoorns, dat is fantastisch. Katachtigen daar ben ik niet zo van en in "zwijnshert" zit het woord "zwijn"; dat ligt hier op de Veluwe gevoelig. Vermoeiend, en dat is het! We gaan toch ook niet onderzoeken of een lamp licht geeft?
Ach, misschien oordeel ik wel te hard. Misschien komt het door het nieuwe jaargetijde, door de herfst. Ik hoorde mezelf eerder deze week nog tegen een doorweekte roker zeggen "wees blij dat wij hier in ieder geval vier jaargetijden hebben". Ondertussen de natte slierten haar achter mijn bril weg peuterend en hopend dat mijn oogpotlood niet door zou lopen. Stomme gewoonte, dat roken. Afijn, het poortje waar we onder stonden bood net voldoende beschutting om een wet t-shirt tafereel te vermijden en gelukkig was de man het met me eens. Dit jaargetijde is prachtig, en ook al moet ik er telkens even aan wennen als het weer zo ver is, ik kan me ook wel een beetje verheugen op de stapels bladeren in het bos. Met je laarzen er door heen lopen, zoveel mogelijk hoog op schoppen. De honden die er achter aan gaan. Paddestoelen in de meest prachtige kleuren en maten. De wind door je haren....... Misschien vinden we dit jaar wel kastanjes of zijn we de vogels te snel af met de bramen. Nee, dat laatste gaat 'm niet worden. Geeft niet, al met al is de herfst toch wel lekker. Samen met de honden, want dankzij hun stap ik (weer of geen weer) de natuur in. En vraag je dan nog maar eens af, meneer de onderzoeker, of een hond wel een geschikt huisdier is!

De eerste exemplaren van dit jaar.

2 opmerkingen:

 1. Een hond geen geschikt huisdier? Het moet niet gekker worden. Ik zou me geen betere kameraad op vier poten kunnen voorstellen. Ach ja, de (vermoedelijk jonge) onderzoeker in kwestie heeft er vast voor doorgeleerd, maar verstand komt met de jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel heel apart dat ze nu zeggen dat een hond geen geschikt huisdier is en dat ze dan een dier noemen als een zwijnhert, terwijl ze de laatste tijd ook al zo moeilijk zijn aan het doen over exotische dieren.

  Even over iets anders. Het leuk ons en de baasjes van Odin, Thorgal en Sara, leuk om een weblog-wandeling te houden, samen met jullie natuurlijk. Ik heb net een bericht geplaatst op Zoran's weblog met wat data dat wij kunnen. Als het jullie ook leuk lijkt om mee te gaan wandelen, dan wil ik jullie vragen om in een reactie op dat bericht wat data op te geven dat jullie kunnen.
  Dan hoop ik dat we binnenkort gezellig met zijn alle kunnen gaan wandelen.

  Groetjes Marco, Eva en Zoran

  BeantwoordenVerwijderen